Uusi nykydokumentointi toteutettu tv- ja radiokorjaamoista sekä elektroniikan kierrätyksestä
Mastolassa on aloitettu uuden näyttelyn valmistelut nykydokumentointiprojektin merkeissä. Nykydokumentointi on museoille työväline, jonka avulla kerätään uutta aineistoa tai täydennetään kokoelmia. Radio- ja tv-museossa tartuttiin aiheeseen, johon liittyen havaittiin tapahtuneen merkittäviä muutoksia.
Televisio- ja radiokorjaamot ovat viimeisten vuosikymmenien aikana kadonneet katukuvasta. Nykydokumentoinnin kautta pyrittiin tavoittamaan alalla pitkään työskennelleitä ammattilaisia ja tallentamaan museon muistiin ammattikunnan kulttuuria tuleville sukupolville. Televisio- ja radiokorjaamoihin liittyvää historiaa on aikaisemmin tutkittu hyvin vähän.
Aluksi meillä oli tiedossa vain yksi mahdollinen kontakti. Otimme yhteyttä Suomen Radiohistoriallisen Seuran puheenjohtajaan, jonka kautta haastateltavia alkoi löytyä. Parin viikon kuluttua meillä olikin jo runsas joukko innokkaita ja avuliaita henkilöitä, jotka halusivat kertoa kokemuksiaan elektroniikanhuoltoalla työskentelystä, nykydokumentointiprojektista vastaava projektitutkija Silja Kuortti kertoo.
Haastattelujen lisäksi museo sai haastateltavilta kokoelmiinsa esimerkiksi valokuvia ja erilaisia muistelukirjoituksia.
Elektroniikan kierrätykseen liittyvistä ilmiöistä Mastolan tutkijat pääsivät keskustelemaan esimerkiksi jätealan osakeyhtiö Salpakierron sekä kierrätyskeskus Patinan kanssa.
Teimme projektimme aikana erittäin antoisia nykydokumentointiretkiä, joille lähdettiin muutaman tutkijan sekä museon valokuvaajan voimin. Saimme kattavat tutustumiskierrokset sekä Salpakierron lajitteluasema Pillerissä että Patinan kierrätyskeskuksessa. Oli mielenkiintoista päästä näkemään ja kuulemaan, mitä elektroniikkajätteelle tapahtuu, kun se viedään kierrätettäväksi. Aihe on erittäin ajankohtainen ja tärkeä, minkä takia se on oivallista nostaa esille myös tulevassa näyttelyssä, Kuortti sanoo.
Mastolan uusi näyttely avautuu yleisölle loppuvuodesta 2023.