Meripihkasta teknologiaksi -Sähkön tutkimuksen suuret keksinnöt antiikista 1800-luvulle
Näyttely kertoi sähkön keksimisen ihmeellisen historian: sähkön tutkimuksen ja sähköistymishistorian ensimmäisiä pioneerivaiheita sekä nosti esiin muutamia mullistavia innovaatioita.
Ihminen on havainnut sähköä luonnossa koko olemassaolonsa ajan. Ensimmäiset maininnat sähköstä löytyvät jo antiikin kreikkalaisilta, mutta vasta 1600-luvulla sähköntutkimus alkoi tieteellisemmällä otteella. 1700- ja 1800-luvulla tehtiin mullistavia keksintöjä, joiden jälkeen emme enää tulisi toimeen ilman sähköä.
Sähkömagnetismin löytämisestä 1820-luvulla alkanut kokeiden aalto johti mm. sähkömoottorin, dynamon, lennättimen, puhelimen ja radion keksimiseen. Radioaaltojen keksiminen ja niiden valjastaminen radiotekniikan käyttöön lienee yksi merkittävämpiä keksintöjä sähkön historiassa.
Näyttelyssä pääsi tutustumaan kuinka antiikin kreikkalaisen Thales Miletolaisen meripihkassa (kreikaksi elektron) havaitsema ilmiö on johtanut teknologiaan, jota ilman emme enää tule toimeen, ja kuinka ihminen oppi hallitsemaan sähköä 1740-luvulla, jolloin staattista hankaussähköä onnistuttiin varastoimaan Leydenin pulloon. Sähkögeneraattorit (dynamot, akut, laturit ja patterit) mullistivat 1800-luvulla sähkön tuotannon ja radioaallot radiotekniikan. Sähkön mahdollisuudet teknologiassa ja lääketieteessä tuntuvat rajattomilta vielä nykyäänkin.
Näyttelyesineistössä oli esillä vanhoja harvinaisia sähköntutkimus- ja opetusvälineitä, jotka olivat ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Suomessa. Näyttely oli osa Sähkömuseo Elektran tuotantoa.